Effectieve communicatie

Wat maakt communicatie voor jou effectief? Wat zijn belangrijke aspecten van communicatie in de context waarin jij werkt? Wie zijn jouw belangrijkste gesprekspartners? Wat is lastig in jouw context en wat vind jij persoonlijk lastig? Een training communicatie is altijd maatwerk.

De trainingen van De Ontwikkelplek hebben wel allemaal een belangrijke overeenkomst, namelijk de mate van diepgang. Wat jouw ontwikkelvraagstuk ook is, effectieve communicatie vraagt niet alleen om het toepassen van goede gesprekstechnieken. Het vraagt ook om zelfreflectie. Wie ben jij? Wat maakt jouw manier van communiceren uniek? Hoe kun je jouw kwaliteiten inzetten om effectief te communiceren? Welke eigenschappen, overtuigingen of waarden zorgen ervoor dat je bepaalde aspecten van communicatie lastig vindt? Onze trainingen communicatie blijven niet aan de oppervlakte maar hebben de nodige diepgang. Zodat je geen truc leert maar op authentieke wijze komt tot effectieve communicatie, op de manier die bij jou past. Dit vraagt wel van jou dat je openstaat voor zelfreflectie en confrontatie. Deelnemers houden elkaar een spiegel voor. Dat geeft vaak prachtige inzichten, die het fundament vormen voor het ontwikkelen van jouw communicatieve vaardigheden. Doordat je 'onder de waterlinie' van het ijsbergmodel duikt, kun je werken aan een duurzame stap in effectieve communicatie.

Een andere belangrijke rode draad die steeds terugkomt in onze communicatietrainingen, betreft het leggen van de verbinding met de ander. Die verbinding is een belangrijke voorwaarde om te komen tot een goed gesprek. Bij het uitblijven van verbinding kun je de ander immers niet bereiken. Jouw boodschap verdwijnt als het ware in het luchtledige. Of er wordt een interpretatie aan gekoppeld, die jij niet hebt bedoeld. Hoe leg je die verbinding? Wat maakt het voor jou gemakkelijk of lastig? Hoe check je of de verbinding er is? Allemaal belangrijke onderdelen die terugkomen in de trainingen die wij verzorgen.

Kijk ook eens op onze inspiratieplek voor korte blogs of filmpjes m.b.t. communicatie:

Luisteren

Effectieve communicatie

Of klik hier voor mogelijkheden op het gebied van coaching, o.a. op het gebied van communicatie.

Wil je graag meer informatie over training en/ of coaching op het gebied van effectieve communicatie? Mail, app of bel Patricia van Amen. Klik hier voor haar contactgegevens!