Ofwel: een leven zonder wachttijd is inefficiënt
Focus, focus, focus. Iedereen heeft het erover. Sterker nog, ik ben er zelf ook mee bezig. Want ik heb uit ervaring geleerd dat het mij niet veel oplevert om àlles te doen, òveral goed in te zijn, en twintig stippen op de horizon te zetten. Als mijn week te vol zit (lees: als ik in mijn eigen valkuil ben gestapt en overal ja tegen heb gezegd omdat ik mijn enthousiasme weer eens niet in toom kon houden), dan stroomt mijn hoofd over. Coachen, een training ontwikkelen, projectplannen nakijken, bestuursvergaderingen, nog even een netwerkgesprekje tussendoor, een offerte uitbrengen, nog even een mail naar de deelnemers van mijn training Persoonlijk Leiderschap… En dan natuurlijk, ook heel belangrijk en zeker niet te vergeten, dochterlief helpen met wiskunde, zoonlief nog even op en neer brengen naar de universiteit want de treinen rijden niet, en nog even een lekker Indisch potje koken voor manlief want hij verdient ook aandacht. :-)
‘Waar ben ik mee bezig?’, denk ik dan. Focus, Patricia, focus! Weer die eye-opener dat ik me op deze manier niet gelukkig voel. En dat ik mijn eigen keuzes kan maken. En dus breng ik dan geleidelijk weer focus aan. ‘Hoe belangrijk is het voor de klant dat juist ìk die training geef (ofwel, kan ik ook een alternatief bedenken)?’ ‘Heb ik voldoende tijd om de training goed voor te bereiden, zodat ik de kwaliteit kan bieden waar ik voor sta?’ En: ‘vind ik het echt leuk om die opdracht te doen?’ ‘Geeft het mij plezier? Geeft het mij flow?’ Door mezelf de juiste vragen te stellen breng ik weer focus aan in de diensten die ik aanbied en de opdrachten die ik uitvoer. En dat werkt, want ik merk dat ik dan opnieuw in de flow van mijn werk en het ondernemen kom!
Moet je dan altijd maar bezig zijn met focussen? Dat klinkt doodvermoeiend, toch? Altijd maar scherp blijven, een doel stellen en regelmatig stilstaan bij de vraag of je nog steeds de juiste weg bewandelt naar dat doel… (Lees ook mijn blog over flow.) Of kun je het je ook veroorloven om af ten toe wat minder scherp te zijn, of de scherpte dan meer even helemaal te laten varen? Dat klinkt wel lekker, maar ja, om nu af en toe op je werk een beetje te lopen lapzwansen, lanterfanten of luiwamessen… Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn?
Toch is het antwoord hierop: jazeker! Natuurlijk is focus goed en blijft dat nog steeds een belangrijk kenmerk van flow. Maar om je brein fit te houden moet je focus afwisselen met ontfocus. Je wordt dan productiever en inventiever. Ieder mens heeft in het brein namelijk focus- en ontfocuscircuits. In die laatste circuits vinden megabelangrijke processen plaats als ze in rust zijn. Herinneringen worden dan in jouw brein geknoopt aan hedendaagse gebeurtenissen. Het gevolg is… een mooie basis voor toekomstige keuzes en voorkeuren. Jouw creativiteit en vindingrijkheid worden versterkt. Hersenonderzoek heeft aangetoond dat de ideale volgorde is: focus, focus, ontfocus, …. focus, focus, ontfocus. Met andere woorden: lapzwansen, lanterfanten, neuspeuteren, dagdromen is geoorloofd, ook op je werk! Doe dat zo’n twee of drie keer per dag! Enne…. niet meteen je smartphone erbij pakken tijdens zo’n nietsnut momentje. Want dat is echt niet de beste manier om jouw brein even in ruststand te laten komen. Gewoon lekker even uit het raam staren, met een paperclip frutselen, wat langer op de wc blijven zitten of koffie halen bij het koffie-apparaat dat extra ver weg staat (onder het mom van ‘die koffie is echt lekkerder!’). Of gewoon even lekker achteroverleunen en naar het plafond staren! (‘Ik zit in de denkstand’ doet het altijd goed... voor het geval je vreemde blikken van collega's krijgt.)
En, zonder dat ik meteen alle leanspecialisten op m’n dak wil krijgen,… benut vooral alle wachttijden door lekker te dagdromen en af te dwalen! ‘Want een leven zonder wachttijd, dàt is pas inefficiënt!’, aldus dr. Srini Pillay.
Bovenstaande blog is gebaseerd op de theorie van arts, neurocoach en hersenonderzoeker Dr. Srini Pillay. Tevens auteur van het boek ‘Minder focus, meer effect’