FLOW is de term waarmee de toestand wordt beschreven waarin je sterk geconcentreerd met een taak bezig bent en daar helemaal in opgaat. Je bent geïnspireerd en hebt het gevoel dat je eeuwen door kunt gaan. Csikszentmihalyi (hoogleraar en psycholoog) heeft jarenlang onderzoek gedaan naar dit interessante fenomeen. Hij beschrijft deze toestand als een ervaring van grote voldoening en toewijding. Je bent uiterst effectief, levert optimale resultaten en voelt je gelukkig. Bijna iedereen maakt wel eens flow mee.

Geef flow aan je werk

Als je flow beleeft op je werk is dat in de eerste plaats prettig voor jezelf, omdat je dagelijks vol energie en plezier naar je werk gaat. Je gaat op in jouw taken en als je vervolgens weer naar huis gaat, heb je een voldaan gevoel.
Flow is ook goed voor de resultaten op jouw werk. Voor jouw project bijvoorbeeld. Teams die flow beleven zijn namelijk uitermate effectief en presteren beter. Een win-win situatie dus!

Wat is flow - de kenmerken

Csikszentmihalyi beschrijft FLOW aan de hand van een aantal kenmerken. Lees hieronder welke kenmerken dat zijn...

Wat is Flow - kenmerk 1: opperste concentratie
Je bent volledig gericht op jouw taak. Ook wel aangeduid als 'extase'.

Wat is Flow - kenmerk 2: geen tijdsbesef
Op het moment dat je flow beleeft, telt alleen het heden. Jouw taak eist de volledige aandacht. Je gaat helemaal op in jouw activiteit.

Wat is Flow - kenmerk 3: grip
Je hebt het gevoel dat je de situatie volledig in de hand hebt. Je weet wat je wilt, hoe je dat kunt bereiken en ervaart dat je de situatie naar jouw hand kunt zetten. Je gaat jouw doel werkelijk bereiken.

Wat is Flow - kenmerk 4: tijd vliegt of lijkt stil te staan
Je beleeft de tijd op een andere manier. De tijd vliegt voorbij of is eindeloos. Je voelt je geweldig en het gevoel lijkt eeuwig te duren.

Wat is Flow - kenmerk 5: egoverlies
Je vergeet behalve de tijd en je omgeving ook je persoonlijke beslommeringen. Je gaat op in jouw ervaring en je houdt je minder bezig met je dagelijkse sores. Heerlijk!

Dit klinkt natuurlijk geweldig. Het is daarom interessant om te weten wat je kunt doen om de kans op flow op je werk te vergroten. Daarbij staan de volgende drie pijlers centraal:

Pijler 1: aansprekende doelen

Pijler 2: duidelijke en directe feedback

Pijler 3: balans tussen uitdagingen en vaardigheden.

Je weet nu wat flow op je werk inhoudt... Wil je weten wat iedere pijler inhoudt? Klik dan op iedere pijler om door te lezen!