Werkgeluk volgens Koen Bakker

Foto: Koen Bakker 2e van rechts


Koen streeft werkgeluk na. Altijd. Voor zichzelf, voor zijn teamleden èn natuurlijk voor de bezoekers van het Hooihuis. Hij voelt zich gelukkig als hij ziet dat het Hooiteam met enthousiasme en plezier aan het werk is. Hij is happy, als hij ziet dat de gasten een fijne avond beleven en genieten van mooie producten uit de streek. Koen vindt het belangrijk om een gezond, vrolijk, horecabedrijf te hebben met gezonde medewerkers. Zijn verhaal bruist van plezier, enthousiasme en Brabantse nuchterheid!

Wat is werkgeluk voor jou?

Ook dit interview start ik met het stellen van deze vraag.  In zijn antwoord neemt Koen een stukje historie mee.

“Ik rolde ooit de horeca in en ervaarde al meteen dat ik het leuk vind om in de horeca te werken. Het geeft mij plezier om in deze branche bezig te zijn. Het past bij mijn interesse. Ook was het al snel mijn ambitie om een restaurant te starten voor mezelf, samen met mijn vrouw Lisette. En zo zijn we jaren geleden begonnen met een horecabedrijfje in Fijnaart. We begonnen klein en woonden boven het eetcafé. Na een aantal jaren besloten we een volgende stap in onze horeca carrière te maken. Zo is het Hooihuis ontstaan. Het was daarbij geen doel op zich om groot te worden of veel geld te verdienen. Daar hebben we nooit echt bij stil gestaan. Mijn belangrijkste doel is dat gasten gelukkig zijn in mijn restaurant. En dat zij na een mooie avond happy de deur uitgaan. Dat maakt ook mij gelukkig.”

Koen ervaart werkgeluk als hij in een goed georganiseerde omgeving werkt, waar alles goed is geregeld. Hij noemt het een ‘goed verzorgd bedrijf’. Het werken met mooie producten uit de omgeving maakt hem gelukkig. Hij ervaart liefde voor zijn vak. Het doet hem goed als hij waardering krijgt voor datgene, waar hij en het team hard voor werken. Die waardering krijgen ze via de vele prijzen, die ze inmiddels op naam van het Hooihuis hebben staan. Maar dat is niet de waardering die Koen bedoelt. Hij hecht veel meer waarde aan de mooie feedback die ze krijgen van de gasten.

Welk cijfer geef je jouw werkgeluk?

Koen geeft zijn werkgeluk toch zeker een 8 tot een 9. Dat enthousiasme is duidelijk hoorbaar als hij vertelt over ‘zijn Hooihuis’.  Hij vertelt dat hij met name werkgeluk ervaart, als hij op een afstand naar zijn bedrijf kijkt. Als hij aan de zijlijn staat en ziet dat het restaurant vol zit met gasten die genieten. Hij ziet dat alles strak verloopt. De teamleden lopen stralend rond. Ze zijn energiek en happy. Alles draait als een geoliede machine. Als hij dat aanschouwt, is hij erg trots op het hele team, van de net gestarte bediende tot aan de chef kok. Dat is - wat hem betreft - puur werkgeluk. Hij beschrijft met plezier wat dat met hem doet.

“Ik krijg er energie van. Het geeft mij een kick! Het wakkert mijn creativiteit aan. Ik kom ertoe om nieuwe dingen te bedenken.”

En die mooie prijzen…wat betekenen die voor jou?

Het Hooihuis heeft een aantal prijzen op haar naam staan, zoals ‘Het beste terras van Nederland’. Die prijzen zijn natuurlijk mooi meegenomen. Koen geeft aan dat ze met name uit commercieel oogpunt interessant zijn. De titel die Koen onlangs heeft gekregen als eerste SVH Meester-horecaondernemer van Nederland, grijpt Koen aan om zijn verhaal over het horeca vak te promoten.

“Ik werd benaderd met de vraag of ik dit traject wilde doorlopen. Dit houdt in dat ik ons horecabedrijf toelicht aan een commissie, op alle denkbare gebieden. In eerste instantie moest ik er even over nadenken, of ik dat wel wilde. Uiteindelijk heb ik ‘ja’ gezegd. Ik zag dit namelijk als een mooie kans om het horeca vak in een mooi, maatschappelijk daglicht te plaatsen. Ik wil graag mijn verhaal vertellen… Namelijk dat het zeker mogelijk is dat je in de horeca met een enthousiast, betrokken team een mooi, eerlijk en gezond bedrijf wegzet met gelukkige medewerkers. Nu ik het speldje van Meesterhorecaondernemer in mijn bezit heb, mag ik dit verhaal overal vertellen. En ja… dàt is hetgeen mij gelukkig maakt!”

Het dienen van een hoger doel is inderdaad een belangrijke pijler van werkgeluk, wijzen diverse onderzoeken uit. Het is mooi om te zien dat dit in de praktijk ook echt blijkt te werken. Een belangrijk inzicht daarbij is dat je voor jezelf kunt bepalen welk hoger doel dat is en op welke wijze je dat wil invullen. Koen kiest ervoor om zijn nieuwe titel in te zetten, om dit hogere doel te dienen. Wat is het mooi om te horen dat juist die zingevende kant van zijn werk het werkgeluk van Koen versterkt!

Wat is jouw eigen aandeel in jouw werkgeluk?

Koen geeft aan dat bewuste keuzes een belangrijke rol spelen in het creëren van werkgeluk voor hemzelf en zijn vrouw Lisette.

“Toen we voor onszelf begonnen in Fijnaart hadden we maar weinig spullen. We startten met weinig geld ons eetcafé in Fijnaart. We kozen er bewust voor om erboven te wonen, zodat we geen financiële stress hoefden te ervaren. Ook bij het Hooihuis startten we met een woning boven het restaurant. En toen de kinderen kwamen, kozen we ervoor dat Lisette wat meer naar de achtergrond verdween omdat zij een belangrijke rol als moeder te vervullen had. Dat zijn allemaal bewuste keuzes die ertoe leidden dat we het geluk konden blijven ervaren.”

Koen benoemt de belangrijke aspecten die ervoor zorgen dat ze nu staan waar ze staan. Als eerste: het durven doen. Oftewel, het lef hebben om je droom te leven. Het is daarbij belangrijk te geloven in je eigen enthousiasme. Koen benoemt ook de realiteit. Hard werken en prioriteiten stellen hoort er ook bij. Maar omdat Koen gelooft in zijn droom en zijn eigen enthousiasme, heeft hij dit nooit als belemmerend ervaren. Hij vond het altijd vanzelfsprekend dat hij feestjes, hoe aanlokkelijk deze ook waren, moest afzeggen omdat het Hooihuis op dat moment zijn aandacht vroeg.

Hoe faciliteer jij het werkgeluk van het Hooihuis-team?

Koen streeft werkgeluk na voor het gehele team. Hij heeft als doel om het team zodanig te faciliteren dat ook zij gelukkig en enthousiast rondlopen. Hij vindt het belangrijk dat ze het naar hun zin hebben.

“Als ik zie dat iemand niet lekker in zijn of haar vel zit, dan ga ik met die persoon om de tafel zitten. We kijken dan samen wat we kunnen veranderen om het werkplezier weer aan te wakkeren. Het zou mooi zijn als het werk een feestje is voor alle teamleden bij het Hooihuis. Er zitten natuurlijk wel grenzen aan. Ik kan niet het hele bedrijf op z’n kop zetten om één medewerker gelukkig te maken. Er zijn bepaalde kaders, maar binnen die kaders doen we er wel echt alles aan!”

Ook op proactieve wijze is Koen met werkgeluk bezig voor het team. Hij luistert naar wat ze te zeggen hebben. Hij geeft tips hoe ze aan hun werkplezier kunnen werken. Gezonde voeding en beweging zijn daarbij actuele thema’s. De medewerkers mogen allen ‘op de zaak’ eten en krijgen gratis een gezonde maaltijd. Iedereen krijgt voldoende tijd om deze maaltijd rustig te nuttigen. Het Hooihuis heeft bovendien een personal trainer. Koen stimuleert iedereen om te sporten volgens een maatwerk sportschema.

Tot slot noemt Koen nog de opleidingen. Relevante opleidingen mogen op kosten van het Hooihuis worden gevolgd. Omdat persoonlijke ontwikkeling belangrijk is voor het geluk van de medewerkers èn zorgt voor kwalitatief goede service, wordt het volgen van opleidingen altijd gestimuleerd.

En hoe zit het met zelfsturing door het team?

Toen ik een paar weken geleden, na afloop van een hardloopevenement, aan Koen vroeg of ik hem mocht interviewen op het gebied van werkgeluk antwoordde hij meteen enthousiast met ‘ja’.  Op dat moment was hij zich juist aan het verdiepen in dit interessante onderwerp via het boek ‘Reinventing organizations’ van Frederic Laloux. In dit boek komt het concept autonome teams aan de orde. Ik vraag aan Koen op welke wijze hij hiermee bezig is. Hij concludeert dat hij hier al vanaf de start van het Hooihuis aan werkt.

“Wat echt goed werkt, is het benaderen van alle teamleden vanuit een positieve invalshoek. Mensen hebben het namelijk van nature in zich, dat zij het goed willen doen. Hooihuis teamleden hebben het van nature in zich dat zij de gasten van het restaurant een mooie avond willen bezorgen. Niemand is erop uit om de avond van een gast in duigen te laten vallen. Als je dat als uitgangspunt neemt, kun je het team loslaten. En als je het team loslaat, gebeuren er mooie dingen... Het Hooihuis team heeft het gevoel dat ze haar eigen restaurant runt. Het gevolg is … enthousiasme en  plezier. En bovendien, het team creëert haar eigen leerschool. Hoe mooi is dat!”

Het prettige resultaat is dat Koen niet altijd aanwezig hoeft te zijn, om ervoor te zorgen dat het restaurant goed draait.

“En dat is maar goed ook! Want het Hooihuis is 364 dagen per jaar open. Het is voor mij natuurlijk niet haalbaar om dan altijd aanwezig te zijn. Werkgeluk is ook levensgeluk. Het is belangrijk dat je tijd neemt voor werk èn voor het leven naast je werk!”

Werkgeluk tips

De traditionele afsluiter van het interview is de vraag welke wijze lessen Koen heeft voor anderen, op het gebied van werkgeluk. Ik krijg een typisch antwoord van een nuchtere Brabander.

“Je moet gewoon iets doen wat je leuk vindt! Je kunt pas ergens goed in worden als je het leuk vindt om te doen. Het is aan jezelf om uit te zoeken wat dat is. En als je dat hebt gevonden en daarnaartoe werkt, dan heb je het naar je zin. Dat is goed voor je gezondheid en goed voor je portemonnee.”

Dat is een waarheid als een koe(n), is mijn conclusie. En daarmee is de link naar het Hooihuis dan ook meteen weer gelegd. :-)


* Wil jij werken aan flow en geluk ervaren op het werk? De Ontwikkelplek kan hierbij ondersteunen. Lees meer over organisatie advies en coaching op flow & werkgeluk.


Is deze training interessant voor u? Contact opnemen