Dit is wel een hele vreemde titel voor een blog, zou je denken. Wat heeft werkgeluk te maken met tijgers in de struiken? Nou… best veel. Dus is jouw nieuwsgierigheid gewekt, lees dan verder!

Om uit te leggen wat werkgeluk jou oplevert, wil ik toch even heel ver terug in de tijd. Ik vind het persoonlijk altijd erg leuk om na te denken over de oertijd. Hoe zag een gemiddelde dag er toen uit? Geen wekker, die om 07.00u (of eerder) gaat en vertelt dat je uit je bed moet komen. Niet snel, snel een boterham eten en vervolgens hup in de auto zodat je die ellenlange files voorblijft. Niet struinen van de ene naar de andere vergadering, om aan het eind van de dag tot de conclusie te komen dat je die heerlijke zonnestralen buiten hebt gemist…

Hoe zag de dag er in die tijd dan wel uit? Op jacht naar voedsel, gewassen verbouwen en kinderen verzorgen. Dat lijken in die tijd de belangrijkste bezigheden van de dag. En daarbij moest je natuurlijk oppassen voor het gevaar in de omgeving. Zoals slangen, roofvogels of tijgers in de bosjes. Of een andere authentieke bevolkingsstam die jouw gebied wil veroveren. Vandaar dat in die tijd onze stresshormonen ervoor zorgden dat we konden vluchten zodra dat nodig was. Die hormonen waren onmisbaar. Ze zorgden ervoor dat we er niet te lang over nadachten wat we moesten doen, als die panter op ons afkwam, maar dat we meteen de benen namen.

In onze huidige leefomgeving zijn stresshormonen zeker nog steeds nuttig, alleen de situatie is minder dreigend dan vroeger.  Toch functioneren onze hersenen nog steeds alsof er tijgers in de bosjes kunnen zitten. Ga maar eens bij jezelf na… Als je stress hebt, breekt het zweet je uit en de hormonen zorgen ervoor dat je lichaam klaar is voor een vlucht- of vechtreactie. Best nuttig hoor, als je in een spannende sportwedstrijd wil presteren, of als jouw voorganger op de snelweg ineens bovenop zijn rem staat. Maar het kost jouw lichaam wel heel veel energie als je voortdurend onder stress staat. Dus prima, dat je in actie komt, en nee… dat hoeft echt niet de hele dag lang. Maar... dat is wel wat jouw lichaam doet als je niet lekker in je vel zit op je werk. Als je taken verricht die helemaal niet bij jou passen, of als je het gevoel hebt dat je jouw kwaliteiten niet kwijt kunt in je werk! Met als gevolg dat je aan het eind van de dag uitgeput naar huis gaat…

Klinkt dit bekend in jouw oren? Dan is er werk aan de winkel. Heel leuk werk, wel te verstaan! Want door actief te werken aan jouw werkgeluk, kun je voorkomen dat jouw lichaam voortdurend bezig is met het reageren op die tijgers in de struiken. Als je gelukkig bent, zorgt het ‘gelukshormoon’ dopamine ervoor dat je openstaat voor nieuwe ideeën, dat je creatiever bent, dat je gemakkelijker leert en dingen beter onthoudt. Je voelt je zelfverzekerder, resultaatgericht en je presteert beter! Klinkt prima toch? En de enige die echt kan werken aan jouw werkgeluk, dat ben jij zelf. De sleutel ligt bij jou en jij kunt er zelf mee aan de slag! Goed nieuws dus!

Tja, wie wil er nu niet dagelijks met plezier naar het werk, lekker aan de slag met mooie doelen en vervolgens met een goed gevoel naar huis? Geluk is het ultieme doel van de meeste mensen op deze aardbol (... zelfs van iedereen?), en een groot deel van je tijd breng je door op je werk. Met andere woorden, ontwikkeling van(uit) flow en werkgeluk levert altijd iets positiefs op! Dus op die momenten dat je toch weer in de sleur raakt, je ergert aan die saaie vergaderingen of die stapels rapportages die af moeten voor de zoveelste deadline… denk dan nog eens aan het verhaal van de tijgers in de struiken en kom in actie. Dat wil zeggen, niet in actie om te vluchten maar om de regie te nemen over jouw eigen leven en te werken aan werkgeluk! :-)