Als je kinderen hebt ken je het fenomeen vast wel... een maïsdoolhof. Ze vinden het ontzettend leuk, zo'n uitdaging en maken er meteen een wedstrijdje van. Wie loopt als eerste van de ingang naar de uitgang? 

Heb je dan ook wel eens meegemaakt dat het hen niet lukt? In het begin hoor je nog een hoop gelach en gegiechel. Maar naarmate de tijd verstrijkt wordt het stiller. En misschien hoor je uiteindelijk jouw kind wel in huilen uitbarsten omdat hij of zij de uitgang echt niet kan vinden. De FLOW slaat om in demotivatie... Een uitstekende illustratie van een van de belangrijke pijlers van flow, namelijk richtinggevende feedback! 

Wat is flow?

Weet je nog niet wat FLOW is? Csikszentmihalyi (hoogleraar en psycholoog) heeft jarenlang onderzoek gedaan naar dit interessante fenomeen. Lees hier mijn blog over dit interessante concept! Daarin beschrijf ik ook de pijlers van flow, die de kans op flow in jouw team vergroten. Twee pijlers heb ik al toegelicht in mijn blogs 'Focus op doelen' en 'Balans tussen uitdaging en vaardigheden'

De reis naar jouw doel

In deze blog ga ik kort in op de tweede pijler, die erg logisch klinkt maar toch vaak vergeten wordt in de praktijk. Namelijk terugkoppeling over de mate waarin je goed bezig bent op weg naar jouw doel. Als individu of als team. Het hebben van een duidelijk doel is onlosmakelijk verbonden met deze feedback. Want effectieve feedback maakt duidelijk dat je de juiste weg bewandelt en dat het doel dichterbij komt. Flow blijft uit als je niet weet of je op de goede weg zit. 

Feedback kan voortkomen uit verschillende bronnen. De meest bekende is de feedback die mensen uit je omgeving geven, zoals collega's, vrienden en familie. Ook de leidinggevende c.q. projectmanager speelt hierin een belangrijke rol. Er zijn nog meer bronnen voor terugkoppeling. Feedback kan bijvoorbeeld direct voortkomen uit de taak die je uitvoert. De hardloper voelt bij iedere stap die hij zet dat hij goed op weg is (of niet). Tegenwoordig kun je tijdens het hardlopen nog meer feedback ontvangen, namelijk uit alle gadgets die hiervoor op de markt beschikbaar zijn. Hartslagmeters, GPS horloges, en zelfs apps die bij iedere - door jouzelf ingestelde mijlpaal - jou informatie geven over de mate waarin jij jou doel gaat halen. Dat motiveert en geeft jou het gevoel dat je goed bezig bent!

In het kader van flow is het dus belangrijk te weten dat het goed is om doelen te stellen, die uitdagend maar wel realistisch zijn. Maak de pijlers vervolgens compleet en zorg ervoor dat jullie tijdens de reis voldoende feedback creëren en ontvangen. Zodat je weet dat je nog steeds op de juiste weg zit! Hoe doe jij dat op je werk, samen met jouw team?

En omdat bij het schrijven van deze blog ook de serie Expeditie Robinson weer actueel is, citeer ik hierbij een stukje uit mijn boek van Ernst-Paul Hasselbach (voormalig presentator en programmamaker van Expeditie Robinson...):

'Ernst-Paul bedenkt samen met zijn team tijdens de opnames verrassingen die zij willen inbouwen om de verhaallijn onverwachte wendingen te geven. Zij manipuleren de gebeurtenissen om de verhaallijn interessant te houden voor de kijker. Je moet dan goed inschatten wat de gevolgen van de ingrepen zijn. Voor het team is het uitdenken van deze ingrepen een uitdaging. Het team verdiept zich in de personages, in de gebeurtenissen, in de verhoudingen en relaties en in teamprocessen. Hoe reageren de deelnemers op een ingelaste proef? hoe reageren ze op het feit dat tijdens de Eilandraad niemand hoeft te vertrekken, terwijl ze een heel complot hadden uitgedacht? Hoe reageren ze op andere onverwachte gebeurtenissen? Het productieteam gaat helemaal op in deze taak. Als blijkt dat de ingreep op het eiland de voorspelde reactie van de deelnemers teweegbrengt, is dat geweldig. Dat geeft energie om door te gaan en nieuwe ingrepen te bedenken voor de groep op het eiland.'

Lees hier meer over wat flow inhoudt.

Lees hier meer over de 1e pijler en 3e pijler van flow.