Je hebt het vast wel eens meegemaakt in jouw leven... van die dagen dat je 's ochtends opstaat en het gevoel hebt dat het leven een sleur is. Op maandag is de kop er gelukkig af en op woensdag is de week doormidden. Aan het eind van de week plof je uitgeput in de bank. 'Wat heb ik nu eigenlijk deze week gedaan, dat ik zo moe ben?' Geen voldaan gevoel dus. Maar gelukkig is het weekend!

Je hebt vast ook wel eens het tegenovergestelde meegemaakt... Het gevoel dat je op je tenen moet lopen. Je voelt je onzeker of je het wel aan kunt allemaal. Je moet scherp en alert zijn, want anders heb je het gevoel dat je de controle verliest. Oww oww oww, wat zou je toch graag een keer weer een sleurgevoel willen hebben...

Het zijn beide geen vormen van flow of motivatie. Maar dat wil niet zeggen dat flow niet binnen jouw bereik ligt! Het heeft namelijk allemaal te maken met...

Flow pijler 3: Balans tussen jouw uitdagingen en vaardigheden 



Flow en motivatie

Deze balans vormt één van de pijlers van flow in het model van Csikszentmihaliyi. 'De man met de mooie naam', aldus een deelnemer uit een van mijn trainingen, is de 'goeroe' op het gebied van flow. Ingewikkelde naam of niet, hij heeft mij enorm geïnspireerd. Ook met dit simpele model dat mij heeft doen begrijpen hoe die motivatieprikkel werkt bij mij (en ook bij jou).

Jarenlang onderzoek wijst uit dat je alleen flow ervaart als er een balans is tussen de vaardigheden die je in huis hebt en de uitdagingen die je aan gaat. Met andere woorden, als er evenwicht tussen die twee bestaat. Op je werk, in je privéleven, bij het uitoefenen van jouw hobby. Overigens is dat iets dat je op je klompen aan kunt voelen, maar het is wel goed om te weten dat er ook wetenschappelijk onderzoek aan deze theorie ten grondslag ligt.

Te weinig uitdaging

Kijk in bovenstaand schema eens wat er gebeurt als jouw uitdagingen lager zijn dan jouw vaardigheden... Je voelt je lusteloos. Je bent verveeld. Het kan leiden tot apathie. Dat is niet vreemd want je hebt niet de mogelijkheid jouw vaardigheden optimaal te benutten. Je kijkt de klok vooruit en je streept de dagen van de week af. Het leven is saai. Je voelt je niet happy. Maar het kan nog erger... Deze lusteloosheid kan zelfs verdriet en depressiviteit veroorzaken. Een bore-out kan op de loer liggen.

Teveel uitdaging

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. De uitdagingen zijn groter dan jouw vaardigheden. Je krijgt die job die je zo graag wilde, maar eigenlijk ben je er nog niet klaar voor. Je gaat toch de uitdaging aan, maar dat valt toch best even tegen! Je voelt je onzeker of je het wel kan en je loopt op je tenen. Tot op zekere hoogte voelt dat als een prikkel om nog meer je best te doen en er toch voor te gaan. Maar als de uitdaging te hoog is kan het leiden tot stress of zelfs een burn-out.

Optimale balans tussen uitdaging en vaardigheden

Als jouw vaardigheden optimaal kunnen worden benut voor de uitdagingen die je aangaat, dan is de kans groot dat je flow ervaart. Je gaat ervoor en je vergeet alles om je heen. Je bent geconcentreerd bezig. Je bent happy èn je presteert optimaal. Een win-win situatie dus, voor jou en de organisatie!

En... in hoeverre ervaar jij een balans tussen jouw uitdagingen en vaardigheden?

Meer lezen over flow en werkplezier?

Lees hier meer over het flow concept.

Lees meer over de 1e pijler en de 2e pijler van flow.